THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 October 2011

Nak Sesangat Makan Meggi Sudah Tercapai Setelah Terliur

Dah lama tak makan maggi tau...sejak sah pregnant terus stop makan sebarang maggi...jaga kesihatan kan...terpaksa telan air liur before ni kalau dengar sana sini orang makan maggi...maggi memang tak elok di makan selalu tapi sesekali apa salah nya kan....nak nak pulak nafsu makan ibu mengandung...ngeh ngeh...alasan nampak...hahaha...yer benar....5 bulan preggy baru rasa berani sikit nak rasa rasa...gara gara blog masakan sempoi iena achik - AKU BUKAN CHEFF....dia dah hapdate Maggi Ikan Bilis...erkkk teruja ngan kuasa gambar menarik berhias bagai tekak aku bagai di rasa rasa nak makan maggi hari ni gak...

Boleh ke idak ni...huk huk...tanya sana sini...ok la kot kalau makan sekali sekala...nak sangat sangat makan tahap maksimum...otak automatik ingat maggi je sepanjang balik keje...oh tak leh jadik..kena gak buat...eh buat ke...lama tak main masak masak kan...hahaha...dan dengan segera sepantas kilat nak makan sangat..berkelentang kelentung kat dapur kita masak Maggi Ikan Bilis...hehehe aku tengok je ..Encik Awak yang tolong masak kan...dia kan handal di dapur ...kejap je siap...yeahhhhhh ini la hidangan dinner kita malam ni...Encik Awak tak makan dia ada futsal lak malam jaga badan konon..huhuhu rugi bang...sodappppp

Resepi telah ditiru dan di cuba...nah sila kan try resepi ini..resepi asal dari aku bukan cheff

MEGGI IKAN BILIS IENA ACHIK
2 peket MAMEE Kari Letup (aku suka MAMEE dari MAGGI)
1 biji bawang merah saiz besar - mayang
ikan bilis - sukatan ikut suka lah
cili api - potong (aku biasa pakai 4 - 5 biji)
sayur kalo nak (biasa aku guna sawi dan tomato)
Cara masak:
panaskan minyak, tumis bawang 2 beradik tu sampai naik bau, then masukkan ikan bilis,teruskan menumis sampai garing , masuk air, buh perencah megi bila air mendidih, buh cili api , biar sekejap, masukkan megi dan sayur. siap!
sebelum makan, perah limau! fuhhhhhhhhhhhhh~~ menu terbaik kalo malas!!!



ala spoilt lak..mee cintan je ada dalam stok kat rumah..malas lak gi beli brand lain..abah beli la ni...dan bahan bahan menumis...get readyyyy

segala bahan dah masuk bagi perangat...hmmmm bau sedap...

masukkan maggi ..jangan sampai kembang..tak best,...tak de feel bila makan


opppss hehehe....my Encik Awak yang sibuk berkuntau buat Maggi untuk binik,..tu pasal cepat...kalau aku buat 1 jam kot

Encik Awak pepandai tambah 2 bahan lain..seasoning sikit ngan lada sulah sikit...katanya perencah maggi cintan tak kick....masuk ni baru kawwwwwwww


Maggi Ikan Bilis versi husbenku...tambah telor...tambah sayur...perah limau nipis...haishhhhhh memang haishhh sgt tak sabar la nak makan

ready nak ngap....tak sabar nyaaaaaaa...tak nyempat buka baju tu...hahaha...tengkiu husben kite..nak sikit ?? rugi tau tak rasa..hahaha EA jaga badan nak futsal...

oi oi makan tak beringat....hahaha kesedapan sesangat la tu....mak mentua lalu belakang le..tak pasan ke...

yang pasti dan pasti LICIN.........burlp kenyang Alhamdulillah...rezeki mengidam dimakbulkan..baby jangan meragam yer mama nak sangat makan....sian mama eh sayang....





PESANAN DARI CIK KAKI : SILANGKAN JARI TELUNJUK NGAN JARI HANTU DAN BERKATA "K, MOMMY INA...I PROMISE NI FIRST N LAST MAKAN MEGI SEPANJANG PREGNANCY!"









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

mamyharraz said...

uhhhhh mmg terliur.

balik rmh sendiri jumaat ni konfem kita mkn megi ye bang ;) huhu serius buatkan ibu yg tak mengandung ni mengidammmm~

fazilzura said...

wahh , ni sure tingin sgt2 ni ye.. ni baby ke mama nye yg nak ni ..

* sekali pdng muke u cm catrina ross ler..

Salam kenalannn

ratusiput said...

ahahaha...takpe beb aku phm sgt2 perasaan org ngah mengandung.aku dulu smpai nangis2 sbb mende nk sgt makan tu lmbat dpt.ehehe...tp jgn mkn slalu tau...tak baik utk blood presure ko nanti... :)

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy for ur info...i dah lahap megi ada kot 5 x sepanjang i pregnant huahauahauah....kalo hubby tak kasi meleleh airmata nih...tuh yg dia bagi gak mkn tuh! ape2 pon u punye megi nmpk sedap arrr!!!! nak jugaakkk!

Liyana said...

ok blh try ni, selama ni mkn megi tumis bwg 2 beradik ngn cili api je. nt nk try ngn ikan bilis lak, hihi

mrs_nazir (Maz) said...

sya dulu pun pnah rasa camni masa ngandung dlu...sgt2 nk mkn, tp tpaksa akur ble en hubby say no..tp lastly dpt gak rasa even sesuap...heaven..hahaha...sis, ni 1st & last taw, xbaik utk baby.. ;)

Mrs. Norrie said...

feh....terliur beb!
aku biasa buat meggi cendawan ngan udang...licin!!! klu boleh mangkuk2 pun nak mkn

Pepel BoNda AmaNi said...

a'ah nok..dulu masa aku ngandongkan amani pun sama..tetiba teringin gila nak makan maggie..tapi dedi amani..memang xkan kasi punya la kan...terus aku makan kat kedai masa kat opis..hahahahaha makan diam2...post dalam blog...bajet dedi xbaca la kan.. :P

InaAchik said...

K, dah kenyang kan mkn megi semalam? now please keep the promise k!!!

Softtouch [Hanim] said...

mimy bertambah berseri lah....manis je muka tu..

sy pun terliur tgk maggie tu..rajin EA melayan mimy..

haah, lepas ni xmo ngidam maggie lg yer...

Bitt (double IS) said...

hahahahhahhaha....berbauuuu ok sampai siniiiiii

Tedi said...

pinjam gambar megi, hehe

Atiqah Aziz said...

amboi megi pun jadi...(gosok2 perut)..hihi

Google